Friday, December 12, 2008

misc 20081212

Könyvbemutató: „Az autonómia új esélyei”: Helikon Irodalomtudományi Szemle 2008/4-es száma (Argumentum Kiadó), 2008. december 12. - MKE Intermédia Tanszék

A tematikus lapszámot a kötet szerkesztője, Sőrés Zsolt mutatja be. Vendégek a Helikon-szám munkatársai közül: Nagy Imola, Ivacs Ágnes és Antal István Juszuf.

Az autonómia és a kultúra alapvetően problematikus viszonyának elemzései az emberi civilizáció megjelenésének legelső fázisa óta ontológiai kérdések megválaszolását igénylik. Kant ugyan rámutatott arra, hogy az emberek metafizikailag szabadok, de a szabad tettek megválasztásának joga nem írja felül a cselekedetekért való felelősségvállalást. Az állam és az autonómia közötti konfliktus során az egyén abban a pillanatban alul marad, amint elfogadja az alávetettséget. Eközben ontológiai - és nem erkölcsi - beágyazódása okán felelősségét el kellene ismernie, autonómiáját megteremtenie minden korban és időpontban, amikor ez csak lehetséges. A civilizált ember az önmaga által teremtett ontológiai paradoxon megoldatlansága miatt nem csupán kultúráját, művészi kreativitását veszítheti el, hanem saját identitását is. A művészet ugyanakkor az autonómiateremtés egyik színtere. A Helikon mostani száma a művészi autonómia újraalkotásának egy radikálisan provokatív kísérletét mutatja be. Sőrés Zsolt az ontológiai anarchizmus egyik fő teoretikusának, Peter Lamborn Wilsonnak a poétikájáról és a hazai alternatív kulturális-művészeti élettel kialakult kapcsolatáról írt tanulmányt. Peter Lamborn Wilson, a New York-i Autonomedia szerkesztője, Hakim Bey néven írt műveiben az autonóm területek kialakításának alternatíváival, a technológiai-társadalmi változások természetével, a média és a művészet kritikájával foglalkozik. A második, _Nomadozófia_ című témakörben Peter Lamborn Wilsonnak az iszlám történelem és kultúra emblematikus sajátosságait tárgyaló valamint az álom nyelvéről szóló metalingvisztikai műveiből válogattunk. Az „Utópia blues” részben René Balliger az ellenállás zenéjének szónikus térfoglalásáról, Hakim Bey a zene utópikus poétikájának és spiritualitásának megteremtéséről, Antal István Juszuf pedig a radikális művészet és az anarchia esztétikai és ontológiai kapcsolatáról értekezik. A negyedik, „Mai magyar autonómia-törekvések” című témakörben Kotun Viktor a budapesti házfoglalók tevékenységét, a squat-ideológia esélyeit foglalja össze. Galambos Attila tanulmánya a globalizáció által teremtett új nevelési helyzeteket veszi számba. Szemle rovatunkban az ontológiai anarchizmus művelődéstörténeti hagyományából a klasszikus anarchista iró, John Henry Mackay eredetileg 1891-ben megjelent _Az anarchisták_című regényének utolsó fejezetét közöljük. Hubert Kennedy és Peter Lamborn Wilson esszéi Mackay munkásságának szellemi hátterét vázolják. (Az autonómia új esélyei – a szerkesztőség bevezetője)

A tartalomból:

TANULMÁNYOK
Sőrés Zsolt: Az autonómia új esélyei
"Hakim Bey - Autonóm területek"
- Káosz: Az Ontológiai Anarchizmus nyomtatványai (Fordította: Nagy Imola)
- Immediatizmus (Fordította: Deák Ágnes és Koronczay Dávid)
- Az Ideiglenes Autonóm Terület (Fordította: Nagy Imola)
- Permanens IAT-k (Fordította: Pajtók Ágnes)
- Nyári Otthon. A Periodikus Autonóm Terület (Fordította: Horváth Mária)
- A No Go Terület (Fordította: Garai Eszter)
- Millenium (Fordította: Ivacs Ágnes)
- A palimpszeszt (Fordította: Nagy Imola)
"Peter Lamborn Wilson - Nomadozófia"
- "A sejkek két státusza": Szabad meditáció szexualitásról és hatalomról a modern szúfizmusban (Fordította: Sándor László)
- Szent sodródás. Úton Doktor Maximusszal (Fordította: Sándor László)
- Az álom szertelen bőkezűsége (Fordította: Nagy Imola)
"Utópia blues"
Robin Balliger: Az ellenállás hangjai (Fordította: Albert Mária)
Hakim Bey: Utópia blues (Fordította: Sándor László)
Antal István Juszuf: Művészet és anarchizmus
"Mai magyar autonómia-törekvések"
Kotun Viktor: A Centrum csoport és Budapest
Kotun Viktor: Foglaltház makettek a képzőművészetben
Galambos Attila: A szabadságra és autonómiára nevelés fontosságának elemzése
SZEMLE
Hubert Kennedy: John Henry Mackay: Az anarchisták (Fordította: Koronczay Dávid)
Peter Lamborn Wilson: Visszatérés a tizenkilencedik századba (Fordította: Koronczay Dávid)
John Henry Mackay: Anarchia (Fordította: Koronczay Dávid)
VÁLOGATOTT BIBLIOGRÁFIA, KÖNYVEK, IN MEMORIAM
A mellékleteken többek között perzsa kalligrammák, a Media Research Alapítvány fotói és illusztrációk Autonomedia kiadványokból (Jim Fleming, Gen Ken Montgomery, Davey Williams stb. művei) láthatóak, valamint Dzsalál ad-Dín Muhammad Rúmí (1207-1273) versei olvashatók Sándor László fordításában.

*

Hakim Bey (Peter Lamborn Wilson) utube, autonomedia.org, semiotexte, God Save Sex Pistols

Labels:






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?